GoKÇEP Öğrencileri “Değişen Toplumlarda Sosyal Travma” Yaz Okuluna Katıldı

Tarih:  Date

Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Yüksek Lisans Programı (GoKÇEP) öğrencileri Elif Usta, Ceren Şavk ve İsmail İnan programımızı temsil etmek üzere 20-26 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlenen “Değişen Toplumlarda Sosyal Travma (STICS) – Göç, Sosyotravmatik Geçmiş ve Günümüz Toplumsal Dinamikleri” temalı hibrid yaz okuluna katıldılar.

STICS; Bosna-Hersek, Almanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Türkiye’den birçok öğrenci ve öğretim üyesini bir araya getiren bir projedir.  Bu proje DAAD’ın “Travma, Güven ve Bellek” ve “Göç – Geçiş Sürecinde Travma” araştırma ağları ile 6 yıllık yoğun işbirliğinin getirdiği sonuç ve kaynaklara dayanmaktadır. Projenin asıl amacı büyük göçlerin getirdiği zorluklara sosyal travma yaklaşımı odaklı müdahaleler geliştirmektir. Bununla birlikte geleceğin sosyal bilimcileri, politika belirleyicileri ve çeşitli alanlardaki uygulamacılarıyla göçmenlerin/mültecilerin/yerleşik halkın hem geçmişteki hem de süreğen travmatik deneyimlerini incelemek amaçlanmıştır. Geçmişte yaşanan bu deneyimlerin mültecilerin bugünkü ilişkilerini ve işlevselliklerini nasıl etkilediğini ve mültecilerin eğitime, işgücüne, sosyopolitik süreçlere katılımıyla nasıl bir ilişkisi olduğunu anlamak da projenin hedefleri arasındadır. Proje, travmayı yalnızca bireysel bir süreç veya bireyler üzerinden çalışılan bir alan olmanın ötesine taşımayı hedeflemektedir. Araştırma ve proje etkinlikleri, sosyo-travmatik tarihsel geçmişin günümüz toplumsal tutumlarına ve mültecilerin yerleşik topluma uyumuna yönelik azalan ilgiye olan etkisine ilişkin disiplinler arası bilgiyi artırmayı konu edinmiştir.